Miksi ITSENSÄ hemmottelu on niin vaikeaa?
Onko se sisäänrakennettu sääntö, muut ensin ja sitten ehkä minä… … Päivät menevät vauhdilla, itsensä hemmottelu jää arjen jalkoihin, unohtuu, kiire. Aikaa ei vaina löydy kampaajan, hammaslääkärin varaamiseen tai omaan aikaan ja harjoitukseen tai saatikka hemmotteluhoitoon. Miksi ei?
Itsensä laiminlyönti ja itsemme rakastamisen vaikeus juontavat juurensa syvälle kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin normeihin, jotka määrittelevät naisten roolit ja odotukset. Naisten perinteinen rooli on usein ollut huolehtia perheestä, kumppanista ja yhteisöstä, ja tämä luo ajattelutavan, jossa oman hyvinvoinnin laiminlyönti koetaan itsestäänselvyytenä. Muut ensin ja sitten ehkä minä.
Historia ja syvälle juurtuneet tavat toimivia
Historian saatossa naisia on usein odotettu asettamaan muiden tarpeet etusijalle omien tarpeidensa sijaan. Perinteinen roolimme on ollut huolehtia muista ja tämä luo ajattelutavan, jossa oman hyvinvoinnin laiminlyönti koetaan itsestäänselvyytenä. Vaikka yhteiskunta on kehittynyt ja olemme nykyään monilla elämänalueilla tasa-arvoisempia, nämä perinteet ja odotukset voivat edelleen vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme omaan hyvinvointiimme. Tällöin saatamme kokea syyllisyyttä tai jopa häpeää, jos keskitymme vain itseemme. Omien vanhempien ja isovanhempien tavat ovat syvälle juurtuneet. Tiedostamattasi voit jatkaa heidän tapojaan toimia, kodin siisteys ja puhtaus, ruoan laittaminen, vaatteiden huolto, kotisi, pihasi jne., kaiken on oltava kunnossa, ennen kuin edes ajattelen itseäni. Jos vielä itsestäsi tunnistat suorittaja ja tekijä luonteen, niin oman hyvinvoinnin etusijalle asettaminen voi olla vaikeaa. Tunnistatko sinä itsesi toimintatavan?
Syvään juurtunut syyllisyys ja itsekriittisyys
Myös yleinen tunne, että perusasioiden huolehtimisesta itsellesi on ensin ansaittava aika, joka niihin kuluu ja sen tuoma huomio. Tämä voi johtaa siihen, jopa kampaajalla käynnistä tai rentoutumishetkistä, tulee itsensä hemmottelua, johon liittyy syyllisyyttä. Itsellemme voi olla vaikea antaa lupaa nauttia ja pitää huolta hyvinvoinnistamme, koska voimme kokea, että on jatkuvasti palveltava muita tai täytettävä muiden odotuksia. Tällainen itsekriittisyys estää tuntemasta itseämme, me myös ansaitsemme lepoa ja huolenpitoa. Tuntuuko tutulta?
Elämämme nopea tahti ja multitasking, ainainen kiire
Nykymaailman kiireinen elämäntyyli, jossa monet meistä tasapainottelevat työelämän, perheen ja muiden velvollisuuksien välillä, voi tehdä oman hyvinvoinnin laiminlyönnistä lähes väistämättömän. On vaikea löytää aikaa itselleen, koska täytyy hoitaa useita rooleja ja tehtäviä samanaikaisesti. Tämä jatkuva ”multitasking” johtaa siihen, että henkilökohtainen aika ja hyvinvointi jäävät taka-alalle.
Itsensä rakastaminen ja itsestä huolehtiminen
Itsensä rakastaminen on elintärkeä osa hyvinvointiamme. Jos emme osaa rakastaa itseämme ja asettaa omia tarpeitamme etusijalle, se vaikuttaa fyysiseen, henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiimme. Itsensä laiminlyönti johtaa väsymykseen, uupumukseen ja jopa masennukseen. Pitkään jatkuva itsensä sivuuttaminen voi aiheuttaa sen, että ei enää tunne itseään arvokkaaksi tai ansaitsevaksi hyvään elämää.
Tämä itsensä rakastamisen puute voi vaikuttaa myös itsetuntoon ja elämänlaatuun. Jos ei osaa rakastaa itseään, voi olla vaikeaa muodostaa terveitä ja tasapainoisia suhteita muihin ihmisiin. On tärkeää muistaa, että itsensä rakastaminen ei tarkoita itsekeskeisyyttä, vaan sitä, että arvostaa ja kunnioittaa itseään samalla tavalla kuin arvostaisi toisia ihmisiä. Vain silloin, kun tunnemme itsemme rakastetuksi ja huolehdituksi, pystymme jakamaan omaa hyvää oloamme myös muille. Pystymme olemaan läsnä, hyvinvoivana, energisinä toisille ja lähipiirille ❤️
Miten tämä vaikuttaa omaan hyvinvointiimme?
Itsensä laiminlyönti ja vaikeus rakastaa itseään voivat johtaa monenlaisiin negatiivisiin seurauksiin. Jatkuva stressi ja huonosti hoidettu itsestä huolehtiminen voivat johtaa fyysisiin ongelmiin, kuten unettomuuteen, päänsärkyihin, verenpaineen nousuun, ruoansulatusongelmiin ja heikentyneeseen immuunijärjestelmään. Emotionaalinen ja henkinen hyvinvointi kärsii, kun emme tunne itseämme arvostetuksi tai emme anna itsellemme aikaa rentoutua ja palautua. Tämä voi johtaa masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveysongelmiin. Jos emme pidä itseämme tärkeänä, itsetuntomme voi heikentyä. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti kykyyn asettaa rajoja, sanoa ei ja vaatia itselleen arvostusta.
Miten muuttaa tilanne?
On tärkeää haastaa kulttuuriset odotukset ja alkaa arvostaa omaa hyvinvointiamme. Voimme alkaa harjoittaa itsemyötätuntoa ja oppia, että meidän ei tarvitse olla täydellisiä huolehtijoita koko ajan. Meidän ei tarvitse pitää kaikkea tip top kunnossa, huolehtia aivan kaikesta, meidän ei tarvitse vaihtaa kodin sisustusta vuodenaikojen mukaan, jos äitimme näin teki. Vaan pysähdy, huomaa toimintatapasi ja mieti hetki, mistä tämä tapa juontaa juurensa? Ota silloin hetki vain itsellesi. Tällöin pienetkin hetket itselle – kuten kampaajalla käynti, rauhoittava kylpy tai vain hiljainen hetki – voivat olla arvokkaita ja tarpeellisia.
Itsemyötätunnon ja itsensä rakastamisen kehittäminen vie aikaa, mutta se on elintärkeää hyvinvoinnin kannalta. Tämä tarkoittaa myös, että voimme oppia sanomaan ”ei” silloin, kun se on tarpeen, ja priorisoimaan itsemme ilman syyllisyyttä. Kun huolehdimme itsestämme, meillä on enemmän energiaa ja kykyä huolehtia myös muista.
Kaiken kaikkiaan kyse on tasapainon löytämisestä elämässämme. Voimme olla huolehtivaisia ja rakastavia ilman, että se tarkoittaa itsensä laiminlyöntiä. Omasta hyvinvoinnistamme huolehtiminen on pitkällä aikavälillä myös paras tapa huolehtia niistä, joita rakastaa ❤️
Katja