Mitä jooga minulle merkitsee ja mitä on jooga?
Jooga sanana tuoda mieleen erilaisia asioita, mitä se oikein tarkoittaa. Mielessäsi on erilaisia kuvia mitä jooga voisi olla, miltä se näyttää, notkeita joogeja erilaisissa kiemuroissa, intialaisia vanhoja miehiä meditoimassa jne.. Mieltäsi voi myös askarruttaa kuuluuko uskonto jotenkin joogaan, vai ei?
”Jooga on Intiassa tuhansien vuosien aikana syntynyt monimuotoinen menetelmä. Alun perin jooga on kokoelma Intian uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykymuotoinen jooga kehittyi 1800-luvulla fyysiseksi harjoitukseksi, se levisi Intiasta länsimaihin, ja nykyään sitä harjoitetaan myös vailla maagisuskonnollista merkitystä. Ihmiset harjoittavat joogaa monista erilaisista syistä.
Joogaa voi harjoittaa pehmeänä tai vaativana liikuntamuotona, terapiana, eettisenä elämäntapana, hengellisenä kokemuksena tai keinona saavuttaa tyytyväisyys. Joogassa keskitytään ihmisen kokonaisuuteen: kehoon, mieleen ja oletettuun sieluun, ja siinä tavoitellaan tilaa, jossa ne joogaopettajien mukaan eheytyvät. Joogassa pyritään vapautumaan häiriötekijöistä ja saavuttamaan sisäinen rauha. Kun tämä tila on saavutettu, mielen katsotaan joogaopettajien mukaan olevan seesteinen ja aistien toimivan selkeästi ja ihminen kokevan yhtenäisyyden ja autuuden tunnetta. Tila pyritään saavuttamaan painotuksista riippuen esimerkiksi fyysisillä harjoituksilla eli jooga-asennoilla, hallitulla hengityksellä, meditaatiolla ja vanhojen kirjoitusten lukemisella.”
Lähde Wikipedia.
”Kokonaisvaltainen itsehoito- ja itsekasvatusmenetelmä, jonka perustana ovat keskittyneesti suoritettavat harjoitukset, tietoinen rentoutuminen, luonnollinen hengitys ja sisäisen hiljaisuuden kokeminen. Säännöllinen joogan harjoittaminen ja terveet elämäntavat lisäävät itsetuntemusta ja edistävät myönteisten elämänasenteiden omaksumista, henkisen elämän syvempää tiedostamista ja harjoittajansa kokonaisterveyttä”. Suomen joogaliitto
Minun joogatieni alkoi 2010 tammikuussa paukkupakkasilla, jolloin lähdin kokeilemaan joogaa lämmitetyssä salissa. Tein Bikram joogaan pohjatuvaa Lämpöjoogaa ja yinjoogaa, sydämeni jäi sille tielle. Seuraavana syksynä huomasinkin olevani joogaopettajakoulutuksessa. Pikkuhiljaa niin erilaisten elämänkokemusten myötä kehon harjoitus muuttuikin samalla niin mielen kuin hieman syvemmänkin olemuksen harjoitukseksi. Näen ihmisen kokonaisuutena, johon kuuluvat niin keho – mieli – sielu. Fyysinen- ja henkinen keho, kun molemmat osa-alueet voivat hyvin, voi myös koko kokonaisuus hyvin. Monet fyysiset oireet ilmoittavat tulostaan ensin henkisen kehon alueilla ennen ilmaantumista fyysisiksi oireiksi keholle. Itseäsi tutkailemalla erilaisissa tilanteissa, voit kenties huomata miten reagoit jännittävään tai uuteen tilanteeseen, kipristääkö vatsasi, miten reagoit kiireessä, stressaantuneena jne.?
Miksi jooga vei sydämeni?
Tuntien rauhalliset harjoitteet keholle eli asanat tuntuivat ja tuntuvat edelleen minun kehooni sopivilta harjoitteilta. Mieli rauhoittuu ja olen tässä hetkessä, en miettien tulevaa tai mennyttä, en miettien työasioita tai muita mieleeni ”tupsahtelevia” juttuja.
Hengitys ja rentoutuminen tuovat arkeen hyvän vastapainon. Rentoutuminen ja rauha syvenee kokonaisvaltaisesti niin kehoon, mieleen kuin sieluun.
Joogatunneillani ja ohjauksessani pyrin kiinnittämään asiakkaan huomion oman hengityksen rytmiin, syvyyteen ja hengityksen rauhoittavaan ja virtaavaan tunteeseen. Hengityksen rauhallisuus rentouttaa kokonaisvaltaisesti kehoa niin lihasten kuin hermoston osalta, kun keho rentoutuu, rauhoittuu mielikin. Kun joogaharjoituksia, rentoutusta tai meditaatioita on tehnyt useamman kerran, mieli tyyntyy ja rauhoittuu, egon kuiskailut hiljenevät, voit saavuttaa tyyneyden ja rauhan tilan. Onko tämä se tila, jossa voit kokea syvää rauhaa, tyyneyttä, seesteisyyttä, nähdä itsesi naamioiden taakse -sieluusi? Jokainen kokee joogatunnin omalla tavallaan.
Ohjaan Hathajoogaan, yinjoogaan ja SoundfulYin-Yogaan perustuvien oppien pohjalta ja intuitiolla eli millaisen energian ryhmä tuo minulle. Moni on kysynyt mitä joogaa ohjaan ja olen vastannut lempeää ja sydämellistä joogaa.
Jokaisen joogatuntini tai retriitin kuvauksessa kerrotaan sisältö, aihe ja mitä kyseiseltä tunnilta tai retriitiltä olet saamassa. Mistä aiheesta esimerkiksi retriiteissä keskustellaan, mitä on aiheena jne. Aina voit toki kysyä, jos jokin aihe sinua askarruttaa tai mietityttää, kysymällä ne selviävät.
-Katja